Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers(OKAN)
Onze school biedt onthaalonderwijs aan voor jongeren die recentelijk in ons land zijn aangekomen en de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Het doel is om deze jongeren zo snel mogelijk de Nederlandse taal bij te brengen en hen te integreren in de klas en de samenleving.
Wie kan beschouwd worden als anderstalige nieuwkomer?
De groep van anderstalige nieuwkomers kan onder andere bestaan uit:
-
Kinderen van vluchtelingen en asielzoekers (al dan niet in een asielcentrum)
-
Kinderen die via gezinshereniging in België terechtkomen
-
Niet-begeleide minderjarigen
-
Adoptiekinderen
-
Kinderen van werknemers van internationale organisaties in België
Wat zijn de voorwaarden?
-
De jongen mogen uiteraard Nederlands niet als moedertaal of thuistaal hebben en moeten onvoldoende Nederlands spreken of begrijpen;
-
Ze moeten ten laatste op 31 december van het schooljaar minstens 12 en nog geen 18 jaar zijn;
-
Ze moeten maximum 1 jaar ononderbroken in België verblijven en maximum 9 maanden in het Nederlandstalig onderwijs ingeschreven zijn.
De toelatingsklassenraad kan afwijkingen toestaan op de voorwaarden van leeftijd, verblijfsduur en schoolloopbaan. Mits een gunstige beslissing kan een leerling dan toch starten in het onhaalbaar.
Dit kan bijvoorbeeld voor 18-jarigen die reeds ingeschreven waren in het onhaalbaar tijdens het voorgaande schooljaar.
Hoe inschrijven?
Een afspraak maken voor een inschrijving kan via onderstaande knop. Het kan zijn dat onze OKAN-klassen reeds volzet zijn. In dat geval verschijnt de OKAN-klas niet in de keuzelijst, kies dan de OKAN-klas uit de wachtlijst. We nemen dan contact op wanneer er weer plaats is of kunnen doorverwijzen naar een andere school, waar er wel nog plaats is.
In onze school volgen nieuwkomers les in aparte klassen (OKAN-klassen). De lessen zijn gericht op Nederlands, integratie en inburgering.
Tijdens dit onthaaljaar krijgen deze leerlingen de kans om even de lessen mee te volgen in de klassen van het studie-aanbod van Terra of van een andere secundaire school. Deze snuffelperiode heeft tot doel de jongeren een keuze te laten maken op basis van hun interesses, talenten en capaciteiten voor het volgen van lessen in het vervolgonderwijs. De jongeren zitten dan samen met jongeren die geen onthaalonderwijs kregen maar worden wel verder begeleid en ondersteund door een vervolgschoolcoach.
Een leerling die het onthaaljaar voltooid heeft ontvangt een attest van regelmatige lesbijwoning in het onthaaljaar. De klassenraad van het onthaaljaar geeft advies voor vervolgonderwijs (in het secundair onderwijs, in het volwassenenonderwijs of in een andere opleiding of vorming.
